Οι πρώτοι κουφοί 40άρηδες; Featured

Posted On Τετάρτη, 08 February 2017 20:38

Τις τελευταίες δυο περίπου δεκαετίες με την έλευση του iPod και των άλλων προσωπικών και mobile μέσων ακρόασης και βεβαίως με τα κινητά τηλέφωνα και ειδικά τα smartphones, η ακρόαση μουσικής μέσω ακουστικών έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, καθώς ο καθένας έχει μαζί του τη μουσική του και την ακούει όπου θέλει, όποτε θέλει και όσο δυνατά θέλει ο ίδιος. Αυτό το τελευταίο είναι και το μεγάλο πρόβλημα, καθώς όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) οδεύουμε ολοταχώς προς την πρώτη γενιά κωφών 40ρηδων, ανθρώπων δηλαδή που τα τελευταία 20- 25 χρόνια της ζωής τους ακούνε εντατικά μουσική μέσω ακουστικών. 
Σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού, όλο και περισσότεροι είναι οι νέοι παγκοσμίως που προσέρχονται σε ειδικευμένους γιατρούς με προβλήματα ακοής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ άλλωστε, 1 δις άνθρωποι 41-59 ετών έχουν ήδη προβλήματα και ένα 15% εξ αυτών, θα χρειαστεί στο άμεσο μέλλον ακουστικά βαρηκοϊας. 
Επίσης, άλλο 1,1 δις νέοι άνθρωποι κινδυνεύουν ήδη από απώλεια ακοής λόγω της χρήσης πρσωπικών συσκευών αναπαραγωγής όπως ipods, smartphones κλπ, τα οποία σε συνδυασμό με τον εξίσου επιβαρυντικό για την ακοή μας, σύγχρονο τρόπο ζωής (υψηλά επίπεδα θορύβου στο περιβάλλον, clubs κλπ) συμβάλουν στη ραγδαία επιδείνωση του φαινομένου. 
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ., η καθημερινή έκθεση σε επίπεδα ηχητικής στάθμης της τάξεως των 85dB δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 8 ώρες ημερησίως (σημειωτέον ότι αυτή είναι η στάθμη του περιβάλλοντος ήχου όταν περπατά κάποιος στο δρόμο μιας μεγαλούπολης), ενώ επισημαίνει ότι αν το εν λόγω επίπεδο στάθμης αυξηθεί περαιτέρω κατά +3dΒ και φτάσει στα 88dΒ τότε οι ώρες έκθεσης σε αυτή τη στάθμη δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 4. 
Φυσικά, για τα ακουστικά που οδηγούνται από τα smartphones των πιτσιρικάδων και εκπέμπουν απευθείας στην άκρη του ακουστικού σωλήνα και μόλις μόνο μερικά εκατοστά από το τύμπανο, στάθμες που φτάνουν έως τα 120dB δεν γίνεται καν λόγος, αφού αυτά τα επίπεδα ηχητικής στάθμης είναι απαγορευτικά για περισσότερα από 24 δευτερόλεπτα ημερησίως.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας είναι ακόμα πιο αυστηρός, καθώς ορίζει το επίπεδο της 8ώρης έκθεσης σε ήχο στα 78dΒ. Επίσης όπως προσδιορίζεται από τους αντίστοιχους οργανισμούς υγείας, ένα κοινό λάθος που κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των ακροατών μέσω ακουστικών, είναι ότι στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την ενόχλησή τους από εξωτερικούς θορύβους, αυξάνουν το επίπεδο στάθμης των ακουστικών τους κι έτσι οδηγούνται δίχως αν το καταλάβουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Οι λύσεις σε αυτό είναι ο περιορισμός και η εξάλειψη των ήχων του περιβάλλοντος μέσω της επιλογής των κατάλληλων ακουστικών όπως inear και overear, που προστατεύουν το αυτί. 
Αντίστοιχο και ίσως ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πλέον και οι νεότερες γενιές μουσικών που χρησιμοποιούν πλέον in ear monitor ως μια πιο αποτελεσματική λύση monitoring για προσωπικές ακροάσεις, για πιο ‘καθαρό’ και ήσυχο stage και για μειωμένο κόστος απόκτησης, μεταφοράς και εγκατάστασης εξοπλισμού. 
Και αυτοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα επίπεδα της στάθμης δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα συγκεκριμένα όρια. Αλλωστε γι αυτούς τα αυτιά είναι το βασικό εργαλείο δουλειάς και βιοπορισμού τους γι’ αυτό και θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τις στάθμες ακρόασης. 
Ενας χρυσός πρακτικός κανόνας πάντως που προτείνουν οι γιατροί είναι η περίφημη συνταγή του «60/60», που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να ακούμε μουσική μέσω ακουστικών για περισσότερα από 60 λεπτά την ημέρα και η στάθμη να μην υπερβαίνει το 60% της στάθμης της συσκευής αναπαραγωγής που διαθέτουμε.

Ετσι λοιπόν, αν είστε νέοι άνθρωποι που σας αρέσει η μουσική, τηρώντας αυτό τον απλό κανόνα διασφαλίζετε σε πολύ μεγάλο ποσοστό ότι δεν θα μπείτε στο club των ‘κωφών 40ρηδων’ σε μερικά χρόνια και τα ακουστικά βαρηκοίας θα σας είναι ένα άχρηστο αξεσουάρ…

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε επικοινωνήστε με το 210.924.5577 ή  info@musicworldexpo.gr

Newsletter

Subscribe to our newsletter

We do not spam!